Süper besin kavramı, sağlıklı beslenme trendlerinin yükselmesiyle birlikte sıklıkla duyduğumuz bir terim haline geldi. Yüksek besin değerine sahip olduğu düşünülen birçok gıda, 'süper besin' olarak nitelendiriliyor. Ancak, bu besinlerin sağlığa olan etkilerini tam olarak anlamak için araştırmalara başvurmak şart. Son dönemde yapılan bazı araştırmalar, dünyanın en eski süper besinlerinden biri olarak bilinen ve uzun yıllardır diyetlerin vazgeçilmezi olan bir gıdanın vücuda zarar verebileceğini ortaya koydu. Peki, bu süper besin hangisi? Gelin, detaylara birlikte göz atalım.
Güçlü antioksidan özellikleri ile bilinen ve genellikle sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri olarak gösterilen chia tohumu, son araştırmalarda beklenmedik bir şekilde vücuda zararlarının olabileceği ortaya konulmuştur. Öntanım, chia tohumlarının yalnızca şifa kaynağı olduğunu düşünürken, yeni veriler, bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini, sindirim sorunlarına neden olabileceğini ve aşırı tüketiminin toksisite riski taşıyabileceğini gösteriyor. Örneğin, chia tohumları yüksek lif içeriği ile bilinse de, bazı insanlar için bu lif miktarı sindirim sistemlerini zorlayarak, şişkinlik, gaz ve rahatsızlık hissine neden olabiliyor.
Beslenme uzmanları, chia tohumlarının yüksek lif oranıyla sağlıklı bir sindirim için önemli olduğunu vurgularken, “Aşırıya kaçıldığı takdirde bu durum vücutta istenmeyen etkiler yaratabilir” diyorlar. Ayrıca, chia tohumu su ile buluştuğunda şişerek kıvam kazandığı için, kuru olarak tüketilmesi durumunda boğulma ya da sindirim sisteminde parçalanma riski taşıdığı konusunda da uyarıyorlar. Bunun yanı sıra, özellikle bağırsak hastalığı olan bireylerin chia tohumu tüketiminde dikkatli olmaları gerektiği konusunda hemfikirler.
Diyet planlarında chia tohumlarına yer vermek isteyenlerin, dengeli ve sağlıklı bir şekilde tüketmeleri gerektiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor. Örneğin; gün içinde önerilen porsiyon miktarının aşılmaması ve gıda ile birlikte yeterli su alımının sağlanması gerektiği öneriliyor. Aksi takdirde, bu küçük tohumların sağladığı faydalar bir kenara itilirken, vücutta olumsuz etkiler baş gösterebilir. Bilhassa hamile ve emziren kadınlar ile bazı sağlık sorunları olan bireylerin chia tohumu tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
Özetle ifade etmek gerekirse, chia tohumları birçok faydası olan bir süper besin olarak hayatımızda yer almasına rağmen, potansiyel zararlarını da unutmamak gerekiyor. Sağlığımız için süper bir gıda olarak görülen bu besinlerin etkilerini dikkate alarak, doğru ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Doğru beslenmenin temeli, var olan pek çok gıda kaynağını bilmek ve onları akılcı bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Bu bağlamda, chia tohumu gibi süper besinlerin sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak, vücudumuz için neyin iyi neyin kötü olduğuna dair bilinçli tercihler yapmamızı sağlayacaktır.